Sunday, May 1, 2011

"DIA"

1 mei saban tahun mengimbau kembali detik2 indah bersama ‘DIA’. Rajukku buat ‘DIA’ resah memujuk, tangisku buat ‘DIA’ tidak senang duduk, telatahku juga buat ‘DIA’ ketawa, Senyumku buat ‘DIA’ senang, kata-kataku buatkan ‘DIA’ bahagia, begitu juga aku, tiap detik bagaikan mahu bersama’NYA’, berbual mesra, bergurau senda,berkongsi suka dan duka, senyum’NYA’ menambah ceria, kata-kata’NYA’ penuh makna, menjadi makanan jiwa, penambah perisa dalam santapan.

Terpahat serangkap pesan’NYA’, ‘ kite jangan sombong ’, masih segar dalam kotak fikiranku, jangan sombong diri, orang tak suka, Tuhan lagi tak suka, kataNYA, manis muka itukan lebih elok. ‘DIA’ tidak pandai mengulas secara formal tapi aku faham apa yang cuba di sampaikan, seperti kisah Luqman mengingatkan anaknya. " Janganlah palingkan mukamu daripada manusia lantaran kesombongan dan keegoanmu terhadap mereka, sebaliknya temuilah mereka dengan wajah yang ceria dan berseri-seri tanpa ada rasa takabbur dan meninggi diri. Janganlah kamu berjalan di atas muka bumi ini dalam keadaan yang angkuh kerana sifat tersebut antara perkara yang menjadi kemurkaan Allah Azzawajalla. Aku tersenyum mengiyakannya.

PesanNYA lagi, ‘selalulah bersedekah, Allah akan tambah lagi’, tidak rugi keluarkan sedikit darinya, kelak Ya Razzaq akan cukupkan untukmu sayang, teringat firman Allah SWT “dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barang siapa bertawakkal kepada Allah, niscaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan-Nya. Sungguh Allah telah mengadakan ketentuan bagi setiap sesuatu" (Q.S. 65:3). Masih tersenyum lagi.

TambahNYA lagi, ‘dekatkanlah dirimu dengan majlis ilmu, mudah mudahan kita beroleh manfaatnya’. Meskipun latarbelakang pendidikkanNYA tidak setinggi mana, namun ilmu itu cukup penting bagiNYA, ketika berdiri kamu perlukan ilmu, ketika duduk kamu perlukan ilmu, ketika berjalan kamu perlukan ilmu, hatta ketika tidur juga kamu perlukan ilmu, bawalah dirimu kemana mana dengan ilmu, itu pentingnya majlis ilmu sayangku. Senyumku dalam sebak.

NadaNYA bersambung, ‘nanti cari yang baik akhlaknya’, Akhlak yang baik mampu menjadi serba baik dan terlebih baik, insyaAllah. tersentap rasenya bila dipesan begitu. Sungguh mendalam maksudNYA. Pelik dalam malu, aku terus menundukkan muka dan masih tertanya-tanya mengapa ‘DIA’ berpesan begitu. Kini, aku tahu jawapannya. Berkocak kolam hati bila mengingatkan kembali. Namun, ketenangan datang juga silih berganti. Ada rahsia di sebalik pesananNYA.

1 mei 1954, sekarang… Tiada surat untukku layarkan, tiada kesempatan untukku berbual mesra, tiada ruang untuk kita bergurau senda. Hanya kata-kata hati yang terbit dari sanubari yang amat dalam mengetahui dan memahami isinya, terzahir menjadi doa untukmu di kejauhan sana. Ungkapan penuh hikmah “selamat hari lahir EMAK, semoga Allah merahmati ruhMU serta ditempatkan dalam kalangan ruh ruh orang yang beriman” . terimakasih melahirkanku, terima kasih atas pesanan itu, terimakasih atas asuhanMU, terimakaseh atas SEGALANYA, hanya ALLAH SWT yang mampu membalas jasa dan pengorbananMU, EMAKKU. Rasa kasih dan sayangku padaMU tidak pernah pudar, malah cintaku padaMU semakin mekar. Sesegar nailofar di apungan air. wajahMU hadir di setiap doaku. Terpisah di dunia sementara, mudah mudahan kita berjumpa di sana kelak. Aku pasti ke sana juga. Hari ini, menghimpunkan anak anakMU di teratak asuhanMU. Al Fatihah buat Emak dan Baba yang disemadikan bersama di perut bumi Tuhan Ya Waasi’ Yang Maha Luas.


12.20 am bersambung 8.27 am


1 comment:

  1. smoga Tuhan memberkati ibu & ayah kamu....Pasti seandainya mereka membaca luahan rase mu ini...tangisan dr mereka mpunyai anak yg solehah..

    MHS

    ReplyDelete